Your shopping cart is empty!
Το κρητικό τσάι του βουνού (Μαλοτήρα), θεωρούνταν πάντα φαρμακευτικό βότανο αλλά και πρωινό ρόφημα για τους κατοίκους της Κρήτης. Είναι βότανο εύγευστο και αρωματικό και πολύ δημοφιλές. Είναι ευεργετικό κατά των παθήσεων του κυκλοφοριακού, κατά των αναπνευστικών προβλημάτων και κυρίως για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και του βήχα. Ειδικά η χρησιμοποίηση του με μέλι, ως ζεστό αφέψημα είναι ιδανικό γιατρικό για τον πονόλαιμο.
Η ονομασία Μαλοτήρα προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις male (αρρώστια) και tirare (σύρω). Στην βενετοκρατούμενη Κρήτη το θεωρούσαν πανάκεια για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού.
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι sideritis ονομάστηκε έτσι από τον Διοσκουρίδη λόγω της ικανότητάς του να θεραπεύει πληγές από σιδερένια αντικείμενα ή κατ’ άλλους, η ονομασία να προέρχεται λόγω την μεγάλης ποσότητας σιδήρου που περιέχει το έγχυμα του βοτάνου.
Λατινική ονομασία: Sideritis Syriaca
Το έγχυμα είναι ο απλούστερος τρόπος επεξεργασίας των φυτών, ειδικότερα των φύλλων και των ανθέων, είτε για την παρασκευή των γιατρικών, είτε αναζωογονητικών και χαλαρωτικών ροφημάτων. Κατά την παρασκευή του χρησιμοποιείται είτε ένα βότανο μόνο του είτε διάφορα βότανα μαζί και μπορεί να το πιει κανείς κρύο ή ζεστό.
Τρόπος Παρασκευής
Σε ένα φλιτζάνι με φρέσκο βρασμένο νερό ρίξτε 1 κουταλιά του τσαγιού αποξηραμένο βότανο.
Αφήστε για 5-10 λεπτά και καλύψτε το με ένα καπάκι για να γίνει η έγχυση. Αν θέλετε να γλυκάνει προσθέστε μία κουταλιά μέλι
*(προτεινόμενη θερμοκρασία βρασμού 80° C)
Συνδυάζεται άριστα με την μαντζουράνα, την κανέλα και το μέλι.
Αν θέλουμε να το σερβίρουμε παγωμένο το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο πάγο, φέτες λεμονιού ή lime και φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου για να πάρει ακόμα πιο ωραίο άρωμα.
Μπορείτε να λαμβάνεται 2 με 3 δόσεις την ημέρα.
Η διάρκεια χρήσης να μην υπερβαίνει το μήνα.
Συνιστάτε η διακοπή για διάστημα 15-20 ημερών μετά τον μήνα για μακροχρόνια χρήση